Boyumdan büyük işlere kalkıştım demiştim ya size,işte bütün bu işleri bitirmiş olmanın gururuyla yazıyorum şu anda :)
Kışlık erzak hazırlamayı pek bir severim aslında.Dolaba fasulye,barbunya,çeşitli meyveler koyarım hep.Bazen abarttığım da doğrudur.Öyle doldurmuşum ki buzluğu portakal ve elmalarla yeni portakallar çıkmak üzere ama ben hala geçen senenin portakallarından meyve suyu yapıyorum.Bitecek gibi de değiller...
Meyveleri yıka, doğra at buzluğa sebzeleri de aynı şekilde.Bundan daha büyük çaplı bir işe daha önce girişmemiştim hiç.Geçen seneki domates konservesini saymazsak.İlk kez geçen sene domates konservesi yaptım.O da en basitiydi sanırım.Topu topu 5 kg domatesi sadece yıkayıp,kabuklarıyla robottan geçirmiş ve kaynatıp kavanozlara doldurmuştum.Sonra da her bir kavanozu açarken kasım kasım kasıldım ki sormayın :D
Bu sene işleri biraz daha büyüttüm.Tam tamına, 18 kg domatesin kabuklarını soyup doğradım.Bir kısmını konserve yaptım.Kabukların tamamını ve doğranmış domateslerin bir kısmını da salça yaptım.
İlk defa yapmama rağmen çok da zorlanmadım.Tek zor kısmı kabukları soyup doğramaktı.
Benim gibi acemiler de yapmak ister diye en basit şekilde anlatmaya çalışıcam.
* Doğranan domatesler büyük bir tencerede kaynatılır.
* Turşu tuzu olarak da geçen kalın tuz atılır.
* kaynayan domates blendırdan geçirilir.
*artık sos kıvamında olan domatesler ince süzgeçten geçirilerek,posası da ayrılır.
burada posa kısmını çok iyi sıkmak gerekiyor.tüm suyu süzülmeli.
*Son olarak da domates suyu genişce tepsilere koyularak güneşte koyulaşmaya bırakılır.
Bir kaç güne kadar salça hazır olmu olur.Gün içerisinde bir kaç kere karıştırarak kontrol etmeniz de gerekir.
Son bir not olarak da kullandığım domates yumurta domates denen bursa domatesiydi.Kabukları daha ince olduğu için bu domates tercih ediliyor sanırım
Salça serüvenim bu şekildeydi.Salçaların koyu kıvama geldiğini gördükçe ve domates kokusu tüm eve yayıldıkça daha da bir mutlu oldum bu işe giriştiğime.
Hele bir de salçamı böyle güzel çiçekli süslü püslü kavanozların içine doldurdukça bir kere daha iyi ki yaptım dedim.
Pek zahmetli ama sonunda emeğinize değen işler:) afiyetler olsun güzel günlerde yemek nasip olsun..
YanıtlaSilSevgiler;)
amiin çok teşekkür ederimm :)
SilEllerine sağlık , harika görünüyorlar :))
YanıtlaSilçok teşekkürler :)
SilGörüntü ha-ri-ka :) Eline emeğine sağlık :) Hiç marketten alınanla el emeği bir olur mu? Keşke benim de yerim müsait olsa da ben de yapsam. Ama malesef mutfağım minicik.. Hayırlısı ile yemek nasip olsun inşallah :)
YanıtlaSilTeşekkür ederim şahika :) aslında tüm olay balkonda geçiyor.yani güneş alan bir açık alanın varsa mutlaka denemelisin.kesinlikle hazır olanla farkı çok net göreceksin :) amin çok teşekkür ederim
SilOldukça zahmetli bir işi başarıyla sonuçlandırmanın haklı gururu!
YanıtlaSilellerine sağlık, kavanozlar da çok şirinmiş:)
:) .ok teşekkürler sebuş
Silkavanozlara bayıldım. Bende bu sene ilk kez yaptım, hatta sayfamda da paylaştım :) Çanakkale domatesinden yaptım ama benimkiler kıpkırmızı olmadı, turuncumsu oldu :( sarımsak attım içine diye mi acaba ??
YanıtlaSilaa hemen gelip bakıyorum o zaman :) ben de ilk kez yaptım.öyle pek bir bilgim de yok aslında ama belkide domatesin çeşidinden kaynaklanıyor olabilir.
Silşahane görünüyor bende beklerim :)
YanıtlaSilteşekkür ederiim mutlaka gelicem :)
SilÖncelikle tarif için teşekkürler. Gel gelelim tariften çok su hepinizin çocukluğunun parçası, gördükçe içimizi ısıtan salçalı ekmek fotosuyla bitirdiniz beni. Çok samimiyim, ağzım sulandı. :) İlk iş sürüp yemezsem bana da Mimikli demesinler. ;) Sevgiler...
YanıtlaSil:) umarım ekmeğinize bir güzel sürüp afiyetle yemişsinizdir :) afiyet olsun.güzel yorumunuz için teşekkür ederiim
Sil